Pečovatelská služba

Pečovatelská služba je tu pro ty, kteří potřebují pomoc ve své domácnosti. Pomáhá s péčí o vlastní osobu (podávání jídla a pití, oblékání, atd.), při osobní hygieně (např. asistence při koupeli), zajišťuje donášky nebo dovážky obědů vč. jeho přípravy a podání, pomáhá při zajištění chodu domácnosti (úklid, nákup, praní a žehlení prádla, atd.), doprovodí k lékaři či na kulturní akce.

Pečovatelská služba zpravidla funguje tak, že pečovatel/ka dochází v předem domluvený čas do domácnosti klienta, a přímo tam mu asistuje s činnostmi běžného života, se kterými potřebuje pomoci.

Pokud v místě bydliště pečovatelská služba funguje pouze omezeně, je vhodné ji doplnit (zkombinovat) s tzv. osobní asistencí.

Kolik stojí: Účtována je vždy doba, kterou klient opravdu potřebuje. Pokud tedy pečovatel pomáhá např. při koupeli 30 minut, úhrada bude činit maximálně 65 Kč. Konkrétní ceny za jednotlivé úkony pomoci stanovuje poskytovatel služby. Cena za tuto službu respektuje vyhlášku č. 505/2006 Sb. a stanovuje poskytovatelům maximální cenu, kterou je 130 Kč za hodinu.